Relaxen op een agriturismo tussen de Chianti druiven en olijfbomen in Toscane

Villa Spoiano Toscane0

Wijngaarden in Toscane, dit betekent vooral veel wijn drinken, Italiaans eten, idyllische uitzichten en de warme zon van Italië. Wijngaarden in Toscane, midden in de Chianti streek. Even een weekje er tussen uit met als afsluiter een prachtige bruiloft van vrienden. Maar vooral de plek waar we hebben verbleven is waar ik je in mee ga nemen, want Agriturismo Fattoria Villa Spoiano in Tavernelle Val di Pesa is een bijzonder mooie plek waar je heerlijk een week kan uitrusten.

Toscane was één van de plekken waar we altijd nog graag heen wilden maar op een een of andere manier niet snel uitkozen omdat een aantal verre landen ook op ons lijstje staan. De bruiloft van vrienden was voor ons het perfecte moment om er een ruime week vakantie van te maken en te genieten van het moois dat Chianti streek biedt. 

Locatie Fattoria Villa Spoiano

Fattoria Villa Spoiano ligt een klein halfuurtje van Florence en Siena af. Ideaal, aangezien we lekker met de auto naar Italië zijn gereden en hierdoor makkelijk overal heen kunnen! Aanrader als je trouwens naar Toscane gaat om of een auto lekker te huren of je eigen auto mee te nemen. Het openbaar vervoer en taxi’s, op de trein na, rijden niet met regelmaat in de zomer in het buitengebied.

Het agriturismo ligt net buiten het dorpje Tavarnelle Val di Pesa en Barbarino in, middenin de Chianti Streek in het hart van Toscane. Het ligt op een heuvel waardoor je prachtig uitzicht hebt over de wijn- en olijfgaard.

Villa Spoiano is een Chianti ‘farmhouse’ en wordt gerund wordt door het ontzettend gastvrije Zwitserse gezin sinds 1985. Samen met hun dochter Jara (’93) onderhouden ze de wijngaard en maken ze zelf wijn, olijfolie maar ook groenten uit de moestuin en vlees van de dieren die op het land lopen. Vroeger was haar vader al wijnboer in Zwitserland maar kon er niet van leven. Het jaar 1985 was een slecht wijnjaar waardoor ze dit koloniale destijds tegen een mooie prijs konden kopen. Dat ze een Chianti Farmhouse zijn betekent dat ze, na keuring door het test comité, voldoen aan de regels om de Chianti Classico te mogen verkopen.

Relaxen en ontspannen

Bij aankomst merkten we al hoe fijn het is om op deze plek te zijn. De uitzichten zijn onbetaalbaar. Elke dag de zon onder zien gaan achter de heuvels vol met druiven en olijven. Maar vooral de sfeer op het erf. Doordat er meerdere gebouwen zijn op het erf (volledig in ere hersteld) heb je als gast je eigen ruimte. Elke avond hebben we heerlijk genoten van een wijntje, kaarsen aan en de zonsondergang. En overdag hebben we lekker gechilt in de ligbedden aan het natuurzwembad. Boekje lezen, puzzeltje doen en lekker genieten van het uitzicht over de wijngaard.

Familie diner

De avond dat we aankwamen bij de villa konden we gelijk aanschuiven. De italianen eten natuurlijk een stuk later dan wij als Hollanders gewend zijn, dus dit kwam perfect uit! De villa produceert niet alleen haar eigen wijn en olijfolie maar verbouwen ook zelf groenten en houden dieren om zo zelf voorziend mogelijk te zijn als dat ze kunnen.

Viermaal per week kan je ’s avonds genieten van een viergangen diner, met producten die door hen zelf zijn geteeld/gehouden. Erg lekker en écht Italiaans. Het is een diner, niet zo als in het restaurant, maar je zit met alle gasten die mee eten aan een lange tafel wat bij ons uitmondde in 3 lege flessen wijn en veel gezelligheid! Avond nummer 1..

Hun eigen winkeltje

De kleine dingen maken het zo fijn om hier te verblijven. Bij binnenkomst zagen we al gelijk dat ze allemaal diverse wijnen maken, de wereldberoemde Chianti wijnen maar ook ook Grappa, Chardonnay of een lekkere dessertwijn of olie. Daarnaast kan je de groenten uit de moestuin tegen een habbekrats kopen. Dit hebben we zelf ook gedaan en er een lekkere pasta van gemaakt.

Geheel op goed vertrouwen schrijf je je naam op een briefje en turf je wat je hebt gegeten én gedronken hebt (lees: hoeveel flessen wijn je hebt opgedronken). Een ideaal systeem waar we goed gebruik van hebben gemaakt haha.

Het appartement

Via AirBnb hebben we Villa Spoiano gevonden. In het hoofdgebouw hebben ze een vleugel omgebouwd tot ruime hotelkamers met een gemeenschappelijke keuken in oude stijl. Wij zaten zelf in een bijgebouw wat ze helemaal hebben gerenoveerd. Vanuit de oorlog is alleen buitenkant blijven staan en hebben ze het helemaal gerestaureerd. Het gebouw bestaat uit 4 appartementen, maar toen wij er zaten was er verder niemand (heerlijk!).

Het appartement heeft een keuken met een zitgedeelte en apart de slaapkamer met badkamer. Een heerlijk appartement, met buiten veel ruimte om lekker te zitten of te bbq’en. Ons appartement, maar ook de hotelkamers hebben geen airconditioning, maar door ’s avonds lekker de ramen open te zetten (met horren) waait het heerlijk door.

Op het land wordt dagelijks ook gewoon gewerkt, dus af en toe hoor je de koeien flink loeien, of je wordt gewekt door een tractor. Maar ja, wat maakt het uit. Het hoort bij Villa Spoiano om de bedrijvigheid op gang te houden, dus who cares?

Tour the Vino

Elke vrijdagochtend organiseren ze een tour over het erf voor alle gasten. Jara, de dochter, leidde ons rond over het erf en vertelde zowel de historie van de families die er hebben gewoond en hoe zij er zijn terechtgekomen tot aan de details van het proces om tot de wijnen en olijfolie te komen. Een kleine twee uur, met als afsluiter natuurlijk een kleine proeverij! Jeeej! 😉
Al met al, iets om niet te missen!

Gastvrijheid

We hebben echt een enorme gastvrijheid ervaren door het gezin. Jara was onze host en heeft ons met van alles geholpen. Waar we het beste konden parkeren om naar Florence te komen, tot aan het regelen van informatie om een Vespa te huren dan wel om even te checken na een paar dagen of we nog nieuwe handdoeken nodig hadden. Heel vriendelijk en open. Niks is te moeilijk.

Related Posts

Laat een berichtje achter