Tuk Tuk huren in Sri Lanka

Met de tuk tuk door Sri Lanka1

Dit is je start van een nieuw avontuur in Sri Lanka! Ook al heb je nog nooit zelf gereden op een motor of op reis, stop vooral niet met lezen. Rij door rijstvelden, theeplantages, jungle. Kom olifanten tegen op de weg of rij met je Tuk naar het strand om te surfen of om een kokosnoot te halen. De vrijheid die je met eigen vervoer hebt wanneer je gaat reizen is onbetaalbaar. Vooraf hadden wij een heleboel vragen. Bij deze onze ervaring en hopelijk antwoord op vragen die jij nu ook hebt!

Huren, okee..

Oke, dat je dit gaat lezen betekent dat je nieuwsgierig bent! Yess! In Sri Lanka zijn een aantal bedrijven die Tuk Tuks verhuren. Wij hebben zelf onze Tuk Tuk bij TukTuk Rental gehuurd. Zij huren de Tuk van een locale familie. Een gedeelte van de huur die je betaald gaat ook direct door naar de familie. TukTuk Rental is wellicht niet de aller goedkoopste, maar je geld komt wel goed terecht. Dat vind ik veel waard. Op de website van Tuk Tuk Rental kun je zelf het verhaal lezen.

Papieren/Benodigdheden

Zonder Sri Lankaans rijbewijs is het niet mogelijk om een TukTuk te huren bij TukTuk Rental. Het is belangrijk dat je een internationaal paspoort aanvraagt bij bijvoorbeeld de ANWB. Tegen een meerprijs (dacht rond de €40,-) kan TukTuk Rental voordat je aankomt je Sri Lankaanse rijbewijs voor je aanvragen. Mocht je veel tijd hebben kan je dit ook aanvragen bij het Department of Motor Traffic in Colombo. Je hebt hier geen officieel pasfoto voor nodig maar een pasfoto voor een witte achtergrond.

Help, kan ik hier in rijden?

Ja, iedereen kan dit! Het vergt even wat tijd en inspanning als je geen motor rijdt, maar het lukt zeker. Bij TukTuk Rental nemen ze op de afleverlocatie van je tuk ruim de tijd om te bespreken hoe de tuk in elkaar zit. Wat moet je doen aan onderhoud maar ook hoe je hem moet besturen. Je gaat samen met de instructeur op pad om de tuk te leren besturen. Naast het gewone rijden doe je ook een aantal bijzondere verrichtingen (denk aan achteruit rijden, u-bocht maken). Als de instructeur de indruk krijgt dat het wel goed gaat ontvang je de sleutels en kan je avontuur beginnen!

Nu denk je help!(?) moet ik wéér afrijden? Het is niet zo spannend.. Je leert gauw hoe de tuk werkt en als ze zien dat je het begrijpt ben je al heel ver op weg. Uiteindelijk leer je zelf met de tuk rijden als je de weg op gaat.

Tip: Blijf lekker links rijden aan de zijkant van de weg, zo zit je andere weggebruikers niet in de weg. Het gaat tenslotte om, hoe groter je voertuig is, hoe belangrijker je bent op de weg. Nou, dan valt die tuk wel mee 😉

Wat heb ik sowieso nodig?

Een simkaart! Zonder simkaart wordt het rijden erg lastig. Het is super handig om onderweg te weten waar je bent als je ook buiten de gebaande paden gaat rijden. De beste dekking heb je met de provider Dialog. Op de luchthaven hebben we een simkaart aangeschaft en los MB’s gekocht. De simkaart is gratis en voor 5 euro MB hebben we 10 gb gekocht.

Op de luchthaven heb je meerdere loketten waar je een simkaart kan kopen. We hebben wel even moeten wachten bij Dialog, ook had ik pech dat mijn telefoon de sim niet pakte, maar na veel wachten en is het allemaal netjes opgelost.

Na dag in dag uit intensief gebruik te hebben gemaakt van de data (door het rijden) hadden we nog steeds over. Mocht je wel zonder data komen te zitten zijn op veel plekken automaten te vinden waar je data kan kopen.

Maar wat zijn mooie routes?

Tja, de vraag van iedereen maar lastig te zeggen als je er nooit bent geweest. Daarom hebben wij onze route helemaal gedetailleerd beschreven zodat jij ook hem helemaal, of delen van onze route kan rijden! Bekijk onze route. Wat de mooiste route is is lastig te zeggen omdat het niet te vergelijken met elkaar is. We hebben prachtige rijstvelden, jungle, theeplantages tot aan wilde olifanten gezien die midden op de weg stonden.

Moet je de tuk echt onderhouden?

Wanneer je de Tuk Tuk een paar weken huurt is het belangrijk om de Tuk te onderhouden. Het zijn natuurlijk geen dikke auto’s waar je in rijdt. Aangezien iedereen in Sri Lanka in een tuk rijdt kan je overal waar je komt onderhoud laten uitvoeren. Wij hebben altijd bij ons onderkomen aan de host gevraagd of ze konden helpen. Die vinden het alleen maar prachtig dat je hulp vraagt. Allereerst vinden ze het prachtig dat je in een Tuk Tuk Sri Lanka doorrijdt en daarnaast vinden ze het vooral erg mooi om je tuk belachelijk te maken en hoe goed die van hen is. Maar ze vinden het oprecht heel tof dat je in een tuk rijdt en nemen ze je graag mee naar hun locale garage en maken ze de tuk voor een goede prijs. Daarnaast kan je host vaak als tolk gebruiken zodat ook gemaakt wordt wat er kapot is of onderhoud nodig heeft.

Wanneer je op zandwegen gaat rijden merk je dat de tuk snel vies wordt. Aangezien het zand overal tussen en in gaat zitten is het niet verkeerd om hem daarna even te wassen. Je zet gewoon de tuinslang op je tuk en klaar!

Past mijn bagage in de Tuk?

Afhankelijk van hoeveel je meeneemt pas het natuurlijk in de tuk! Wij reizen standaard altijd met 2 backpacken en 2 rugzakken en daarnaast vaak nog wel wat lossen tasjes als we eenmaal zijn aangekomen. Dit past meer dan prima in de tuk. De backpacken konden achter het bankje tegen de achterwand aanstaan en de rugzakken stonden achterin bij het bankje op de grond. Ga je met koffers op pad? Dan wordt het wat lastiger om ze in een tuk te krijgen. Wellicht dat 1 koffer past maar meer dan dat niet.

We hebben onderweg ook mensen gesproken die de bagage achterlieten in de tuk onderweg, dit hebben wij zelf niet gedaan. Wil je dit wel? Je kan er een slot aanleggen maar ja, ook dat is met een kleine moeite weer kapot te krijgen dus het is maar net wat je wilt.

Rijden ze links of rijden ze rechts?

In Sri Lanka rij je links aangezien ze onderdeel zijn geweest van de Engelse kolonie. Maar aangezien het verkeer niet zo strikt is zoals wij gewend zijn wen je hier snel aan. Er zijn geen ‘echte’ verkeersregels maar heb je je te houden aan de hiërarchie. Hoe groter je bent hoe meer voorrang je op de weg hebt. Als tuk rij je daarom ook eigenlijk alleen maar zo ver mogelijk links van de weg. Echte rotondes kennen ze niet en met het voorsorteren sta je vaak gewoon midden op de weg stil.

Kosten

Een tuk tuk huren is natuurlijk niet gratis. Maar, het heeft bij ons echt de vakantie door Sri Lanka zo mooi gemaakt. Ontdek het eiland op je eigen manier, kom in contact met locale bevolking en ontdek nieuwe pareltjes. Huur je tuk tuk bij Tuk Tuk Rental en ontvang 5% korting met de code: TRAVELBOTHPATHS5

Kosten waar je verder rekening mee hebt te houden zijn:
* Internationaal rijbewijs (14 euro)
* Sri Lankaans rijbewijs (40 euro)
* Olie onderweg (/- 5 euro)
* Onderhoud (max 20 euro?)

Hoe werkt het tanken met een tuk tuk?

De Tuk Tuk geeft niet aan wanneer je tank leeg is. Je hebt wel een reserve tank in de Tuk, maar als je ergens rijdt waar geen tank station in de buurt is kom je al gauw stil te staan. Om dit te voorkomen tankten wij altijd nadat we 200 km hadden gereden en bij aankomst op de bestemming. We hielden bij op welke kilometerstand wij hadden getankt en na 200 km zochten we weer een nieuw tankstation.

Bij een tankstation wordt er meestal voor je getankt. Bij sommige tankstations was het zo druk dat op de weg al de rij was. Vrachtwagens rijden van verschillende kanten het tankstation in waardoor het soms een grote chaos was. Beetje geduld, beetje voordringen en je komt er wel. Wees niet te bang als een andere tuk ongeveer op 10 cm naast je staat om ook voor te dringen.

Dit zijn maar een handvol antwoorden op de vragen die wij hadden. Heb je nog meer vragen, laat ze vooral hieronder een reactie achter en ik beantwoord ze graag!

2 Responses
 1. Bert Peters

  Ha Mirjam,

  prachtige informatie – wij willen gaan met onze 3 kids 22/20 en 15. Willen 2 tuks huren, vroegen ons af of we de hele 3 weken dat gaan doen of eventueel voor de helft en dan eventueel de tuks ergens inleveren. Enige must is paar dagen surfen voor the kids, de rest flexibel. Kan dat inlveren elders denk je?

  1. Mirjam

   Hoi Bert, gaaf dat jullie het idee hebben om Sri Lanka z’n allen te bewonderen. Je kan de Tuks op een andere locatie in Sri Lanka op laten halen, hiervoor rekenen ze een meerprijs bij Tuk tuk Rental (als je het boekingsformulier invult zie je de prijzen op de website).

   Zelf zou ik aanraden om de hele vakantie met de tuk rond te rijden. Je kan alle kanten op. De tuks kunnen elk weg aan, hoe stijl, modderig of vol stenen ook. Je kan dus echt het land in trekken en Sri Lanka ontdekken. Je ziet daardoor veel meer dan wanneer je op de drukke doorgaande wegen blijft met de bus als je tussen plaatsen reist.

   Je kan een surfrack aanvragen voor op de tuk voor als je de borden zelf mee wilt nemen. Wij hebben een dag gesurft zagen dat overal eigenlijk de surfplanken bij de stranden staan. Dus of je het nodig hebt hangt een beetje van jullie plannen af.

   Ik denk dat je de tuk tuk gaat missen als je hem niet meer hebt. Al is het het al om het gemak om even naar de supermarkt te gaan, de omgeving lekker te verkennen, onderweg te stoppen voor een kokosnoot en de contacten die je maakt met de locale mensen.

   Mocht je nog verder vragen hebben, laat het vooral weten en anders veel plezier met de voorbereiding!

Laat een berichtje achter